Fietsen en wandelen in het Horsterwold
Kriskras dwalen door het Horsterwold. Flevoland is niet zo heel bekend als wandelgebied. Veel mensen denken aan lange rechte polderwegen waar geen einde aan …
Startplaats: Zeewolde, Flevoland | knooppuntroute
Fietsroute
59 Km (± 3:56 ) | Flevoland | Het weer op de route 0 °C 0bft
In het zuidelijke deel van onze jongste provincie vind je prachtige bossen en kun je helemaal tot rust komen in de groene natuur.
Knooppunt 73: Het Horsterwold
Het Horsterwold is met een oppervlakte van 3.700 hectare het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. Het bos is van bijzondere ecologische waarde. Het heeft namelijk een bodem van kleigrond. Aan de randen is het bos voornamelijk bedoeld voor de houtproductie, maar in het midden van het Horsterwold kan de natuur ongestoord zijn gang gaan.
Deze zogenaamde Stille Kern is minder toegankelijk dan de omringende gebieden voor houtproductie. Hier grazen runderen en Konikpaarden. De begrazing door deze dieren zorgt voor een gevarieerde begroeiing, met graslanden die de bossen afwisselen.
Een bijzonder deel van het bos is het ‘populetum’. Hier worden populieren en hybride boomsoorten getest op hun geschiktheid om op Nederlandse bodem te groeien.
Tussen de knooppunten 92 en 91: Het Cirkelbos
Het Cirkelbos is een van de Stadsbossen van Almere. Dit bos is een mooie vorm van land art en is ontworpen door landschapsarchitect Christiaan Zalm. De rechte lijnen van het polderbos worden hier onderbroken door cirkelvormige bosvakken, bestaande uit populieren, wilgen en elzen, met aan de rand beukenbomen.
In het Cirkelbos ligt ook het Museumbos, waar je een aantal boskavels kunt vinden met in elk kavel een vorm van landschapskunst. Elk project vertelt een eigen verhaal over het bos, bijvoorbeeld de groeiprocessen en de veranderingen die het bos heeft ondergaan.
Tussen de knooppunten 90 en 93: Het Kathedralenbos
Net als het Cirkelbos is het Kathedralenbos een van de Stadsbossen. In 1978 kwam kunstenaar Marinus Boezem met een bijzonder plan, dat de naam ‘Gothic Growing Project’ kreeg. Zijn idee: een kathedraal bouwen voor Almere, gemaakt van populieren. Het ontwerp van deze groene kathedraal baseerde hij op de Nôtre Dame van Reims, omdat hij deze beroemde kathedraal ziet als het hoogtepunt van een door de mens gecreëerde ruimte. Later is een tweede kathedraal gemaakt, maar dit keer werden er geen bomen gepland, maar juist een open ruimte tussen bomen gemaakt waarin betonnen paaltjes de omtrek van de kathedraal aangeven. Deze twee groene kathedralen zijn net zo groot als de echte kathedraal van Reims.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!